perjantai 2. joulukuuta 2011

Joulu on taas, joulu on taas...

Hollannissa ainakin. Täällä jouluvalmistelut on alkaneet jo reilusti marraskuun puolella, mikä suomitytöstä tuntui todella kummalliselta, suorastaan surrealistiselta.

Varsinkin, kun ulkona näyttää tältä:
Ei näytä kovin jouluiselta, eihän?

Ei hollantilaiset ihan hulluiksi ole tulleet. Juttu on niin, että täälläpäin ei joulupukki ole niinkään se joulun suuri sankari, vaan Sinterklaas (tarkemmin sanottuna Sint Nicolaas, eli Pyhä Nikolaus). Tradition mukaan hän saapuu höyrylaivalla Espanjasta yhdessä apurijoukkonsa kanssa, jotka tunnetaan nimellä Zwarte Piete (Piete on lyhyempi muoto hollantilaisesta nimestä Pieter, joten suomeksi heitä voisi kutsua Mustiksi Pekoiksi). Täkäläisillä lapsilla on tapana laittaa Sinterklaasin saapumisesta lähtien, mikä tapahtuu yleensä marraskuun kolmannella viikolla, yksi kenkä takan eteen ja aamulla sinne on laitettu karkkia tai pieni lahja. Kirjaimen-muotoiset suklaat vaikuttaisivat olevan suosittuja, niitä nimittäin löytyy joka paikasta. Varsinainen juhlapäivä on 6. joulukuuta (heh), jolloin olohuone on täynnä lahjoja, vähän niin kuin meillä jouluaattona. Sinterklaas poistuu Hollannista ilman sen kummempia seremonioita ja juhlat on juhlittu.

Tämä on Sinterklaas...
...ja tämä Zwarte Piet (monikko Zwarte Pieten)

Ensimmäinen ja toinen joulupäivä on merkitty pyhäpäiviksi. Lieneekö joulupäivät sitten täysin kristillinen juhla? Tiedä häntä.

Ei kommentteja: